Tisztelt Látogatók!

Dr. Debreczeni Béla Zoltán vagyok

Elérhetőség:

Tel.:06/302-568-894
E-mail: plasztika@drdebreczeni.hu

http://www.drdebreczeni.hu/

Továbbiakban rövid áttekintést adunk a leggyakrabban igényelt plasztikai sebészeti beavatkozásokról…

 

ARCPLASZTIKA

Az életkor előrehaladtával  az arc bőre elvékonyodik, elveszíti rugalmasságát, a nyak bőre  is petyhüdté, lógóvá válik, melyet ronthat a toka zsírpárnájának felszaporodása. A legjobb eredmény az un. arcráncplasztika ( face lift ) nevű  műtéti technikával érhető el, melynek során a bőrfelesleg kimetszése és a felszines rétegének megfeszítése mellett a mélyebb izomrétegeken is végezhetünk  beavatkozást a tartós eredmény érdekében.

INJEKCIÓS KEZELÉSEK

A homlok területén haránt irányú ráncok alakulnak ki. Az alsó és felső ajak körül is  finomabb sugárirányú ráncolat keletkezik. Amennyiben elegendő, úgy csak  sok esetben egyszerűbb beavatkozásokra kerül sor. Eredményes lehet a ráncok feltöltése megfelelően tartós, jó minőségű töltőanyagokkal. Az ajkak formájának megváltoztatása, teltségének fokozása elérhető műtéti megoldással valamint, injekciós feltöltéssel egyaránt.

SZEMHÉJPLASZTIKA

A életkor előrehaladtával a szemhéjak bőre elvékonyodik, a külső szemzugtól sugárirányban haladó ráncok un. szarkalábak indulnak ki. A felső és alsó szemhéj bőre ráncossá válik, megereszkedik. A belső és külső szemzug fölött valamint alatt a szemhéjat elődomborító duzzanat ( táska ) jelenhet meg. A műtét lényege a felső és alsó szemhéj laza, ráncos bőrének és a szemhéjat elődomborító zsírszövetnek az eltávolítása.

FÜLPLASZTIKA                                                                 

A fülek a koponyától hegyes szögben az átlagosnál jobban elállnak, ennek oka a fülkagyló túlzott öblössége. A fülkagyló ívének elsimultsága is gyakori probléma.  A műtét lényege, hogy a fülkagyló hátsó részén metszést ejtünk, a porcos részből kimetszést végzünk, majd a fülkagyló ív korrekcióját követően öltésekkel a porcot olyan helyezetben rögzítjük, hogy a fülkagyló jobban a koponyához simuljon.

ORRPLASZTIKA

Az orr veleszületett vagy szerzett (sérülés, műtét) deformitásai esztétikai és gyakran funkcionális panaszt okoznak. Leggyakoribb panasz a nagy horgas, ferde, lapos és nyereg orr. Az orrtengely ferdeségéhez nagyon gyakran orrsövényferdülés is társul.
Az esztétikai orrműtétet lényege, hogy az orr bőrének megsértése nélkül, az orr csontos és porcos vázát megkisebbítjük, az elemeket helyére tesszük, és rögzítjük. Ha valamelyik struktúra növelése szükséges, a pótlást zártan elvégezzük. Ha légzési panaszokat okozó orrsövényferdülés is jelen van, akkor vagy előzetes műtétként, vagy a külső orr korrekciójával kombináltan végezzük azt.

MELLFELVARRÁS

 A nemi érés után bekövetkezett testsúlyingadozás vagy a terhességet, szülést, szoptatást követő hormonális változások hatására  az emlőmirigyek sorvadása miatt az emlő megereszkedhet, lógni kezd. Ez a jelenség főleg  kötőszöveti gyengeség talaján jön létre. A mell szalagrendszere meglazul, bőre kitágul. Minden esetben arra törekszünk, hogy az eredmény tartós legyen és a lehető legkevesebb műtéti heggel oldjuk meg a feladatot. Így a megereszkedettség típusától és fokozatától függően a bimbóudvar szélén vezetett körkörös metszés kiegészülhet függőleges ill. erre merőleges, az emlő alsó áthajlási redőjében vezetett metszésekkel ( fordított T technika ).

MELLKISEBBÍTÉS 
  
A női mell mirigyállományának túlzott növekedése, a két oldali mirigy egyenlőtlen kifejlődése miatti aszimmetria és az emlők súly miatti megereszkedettsége testi panaszokat ( pl. hátfájás ) és lelki zavarokat okozó, "nagy  emlő " tünet eggyüteshez  vezet. A méretcsökkentő emlőplasztikák számos változata létezik. A műtéti típus megválasztásánál mérlegelni kell hogy többször szült páciensről van-e szó, aki már nem kíván többet szülni, vagy még nem szült fiatal nő kéri a redukciós emlőplasztikát. A beteg testalkata és az emlők mérete szintén befolyásolja döntésünket. Leggyakrabban az ún. fordított T emlőplasztikát alkalmazzuk.

 

MELLNAGYOBBÍTÁS

A női emlő mirigyeinek  hiánya, csökevényes volta, sorvadása, a két oldali mirigy egyenlőtlen kifejlődése, lelki zavarokat okozó, "kicsi emlő " tüneteggyüteshez  vezet.
Alkati tényezők is okozhatják nem szült nőkön kisméretű emlők kifejlődését, de gyakori jelenség a szülést követő hormonális hatások miatti kétoldali emlőmirigy sorvadás is  A műtét lényege a  hiányzó emlőtérfogat pótlása az implantátummal. Ez beépíthető izom alá, valamint a mellkasi izomzat és a meglévő mirigyállomány közé. A műtéti metszés elhelyezhető a hónaljban, a bimbóudvar szélén  vagy a bimbót harántul átmetszve, de leggyakrabban az emlő alsó áthajlási redőjében vezetve.

ZSÍRLESZÍVÁS

Az emberi test bármely részén, multiplex, vagy egy területre lokalizálódó zsírszövet felesleg.
Megjelenhet az arcon, a nyakon, a felső végtagon, a melleken, a hason, a törzsön, a combok külső-belső felszínén, a térdeken, a bokákon létrejött zsírlerakódás miatt kialakult kontúrtöbblet formájában. A zsírszívás nem a testsúlyredukciót hanem a zsírfelszaporodás okozta zavaró konturtöbblet eltávolítását célozza. A  felesleges zsírszövet jelentős részének az eltávolítása vákuum segítségével történik. 2-3 mm nagyságú rejtett helyen végzett bőrmetszés után megfelelő nagyságú és alakú fém szívócsövek kerülnek bevezetésre a bőr alatti zsírszövetbe, majd a kijelölt területről a szükséges zsírmennyiség eltávolításra kerül.

  
                                                  
HASPLASZTIKA

 

Terhességet és nagyobb testsúlyingadozást követően a hasfali bőr és izomköpeny megereszkedettsége teszi indokolttá e beavatkozást. Szülés után az alhas bőre kinyúlik ,sok esetben kötényszerűen lóg, az egyenes hasizmok egymástól eltávolodnak, és ez az állapot diétával és sportolással sem szüntethető meg. A dermolipectomia jelenti a bőr és zsírfelesleg kimetszését, nevezetesen a köldök körülmetszése után a köldök felett és a szeméremdomb felett 3 ujjnyival ejtett, egymással a középső hónaljvonalakban találkozó metszések által körülhatárolt bőrt és bőralatti zsírt távolítunk el. A megfeszített bőrön nyílást készítünk a köldök számára. A hasfali izomzat lazaságát az egyenes hasizmok egymáshoz varrásával szüntetjük meg.                                                           

 

A  műtéteket és kezeléseket  kiemelt színvonalú magánklinikákon végezzük, melyek Budapesten és Siófokon találhatóak.

A műtétek elvégzése előtt  Molnár Viktor személyi edzővel konzultáció történik, mely során az érintett testrészre vonatkozó mozgásterápiát  közösen tervezzük meg.  Túlsúly esetén a megfelelő BMI (testtömeg) index elérése a műtét alapfeltétele. Mindenképpen javasolt mellplasztika  és hasplasztika előtt is az érintett izomzat megerősítése, mely a műtét utáni 6. héttől ismét folytatható. A tartós esztétikai eredmény záloga  a megfelelően edzett fizikum elérése és  a testsúly állandó szinten tartása.